L’Alcalde Marcos Zaragoza presenta els projectes més destacats del 2025 i repassa la gestió del 2024 per esmorzar nadalenc amb els periodistes

El vial d'accés a l'IES Marcos Zaragoza, la rotonda de la Creueta, el bulevard de la zona industrial, la construcció de més vivendes socials i la creació de l'Agència de Desenvolupament Local són algunes de les actuacions anunciades per al proper any

Font: Font pròpia
L’Alcalde Marcos Zaragoza ha presentat alguns dels projectes més destacats que s’executaran el 2025 i ha fet balanç dels projectes desenvolupats i de la gestió duta a terme durant el 2024 per esmorzar nadalenc amb els mitjans de comunicació celebrat aquest matí.
Zaragoza ha destacat que un dels principals problemes a què s’enfronta el municipi és la situació del sector pesquer després de les noves mesures aplicades per la Unió Europea. “La Vila és un poble de tradició marinera i més de 300 famílies es dediquen directament al sector pesquer, per la qual cosa aquesta mesura afecta greument la nostra economia, però també la nostra història i el nostre patrimoni, la nostra gastronomia, la nostra indústria redera i el nostre turisme ”. L’Alcalde ha explicat que va aprofitar el viatge a Madrid per acompanyar els mariners a la concentració davant la seu de la Unió Europa per reunir-se amb diputats i senadors i demanar-los que el Govern d’Espanya estableixca noves línies d’actuació sobre el sector pesquer. “L’Ajuntament de la Vila Joiosa s’ha posat a disposició de la Generalitat Valenciana per agilitzar o avançar ajudes perquè no ens cansarem de defensar els drets dels nostres mariners davant de totes les institucions implicades”, ha apuntat Zaragoza.
Pel que fa al balanç del 2024, l’Alcalde ha destacat que, un any més, s’ha aprovat el pressupost en temps i forma. “Dos de dos. Feia 20 anys que no s’aprovava el pressupost a l’Ajuntament de la Vila Joiosa dins del termini establert i, l’any passat vam aprovar el pressupost del 2024 en temps i forma i aquest any, a més, el pressupost del 2025 s’ha aprovat definitivament el dia 13 de desembre, amb la seua publicació al Butlletí Oficial de la Província d’Alacant i sense cap al·legació presentada. Això vol dir que estem fent les coses bé, que estem gestionant els recursos del consistori de manera eficient i que estem treballant amb un full de ruta per desenvolupar l’estratègia de gestió municipal de manera eficaç”. A més, al tercer trimestre de l’any, s’ha registrat el període mitjà de pagament en 25 dies, per la qual cosa l’alcalde qualifica que els canvis en els procediments interns estan sent encertats, ja que a l’inici de la legislatura el període mitjà de pagament superava els 40 dies.
En aquest sentit, l’Alcalde ha assenyalat que el 2024 ha estat un any molt productiu ja que s’han iniciat molts projectes a totes les àrees i s’ha reorganitzat el funcionament intern del consistori. “Hem aplicat la carrera professional i la jornada de 35 hores, hem modificat la relació de llocs de treball i hem dut a terme l’estabilització dels llocs de treball dels empleats públics municipals, assumptes pendents de fer per l’anterior equip de govern local ”. Pel que fa a la gestió interna, s’han actualitzat i revisat contractes de serveis, ordenances i reglaments, així com procediments de treball per posar al dia i adaptar la gestió dels serveis públics a les necessitats reals, cosa que ha suposat un augment del 165% en contractes i expedients respecte a l’exercici anterior. Entre alguns exemples, destaquen la segona ampliació del contracte del servei de neteja i recollida de residus, el de la neteja i el manteniment de parcs i jardins, així com el de platges, l’ordenança municipal de convivència ciutadana i la modificació dels convenis dels treballadors de l’hospital asil Santa Marta i del centre ocupacional Talaies, entre d’altres. També s’han elaborat plans obligatoris per accedir a subvencions supramunicipals com ara el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, el Pla de Gestió Local de Residus, l’Agenda Urbana i altres plans estratègics, que també estaven pendents de dur a terme l’anterior equip de govern local i que ara permetran a l’Ajuntament de la Vila Joiosa a optar a 15 milions d’euros del pla d’Estratègies de Desenvolupament Integrat Local (EDIL) que promou la Unió Europea “per dissenyar La Vila que volem per als propers 15 anys, amb especial atenció al desenvolupament econòmic, el medi ambient, la dinamització de patrimoni i l’execució d’infraestructures estructurals que milloren la qualitat de vida dels nostres veïns i visitants” .
Entre les actuacions dutes a terme aquest any, Zaragoza ha destacat que “comencem l’any estrenant el nou col·legi Doctor Álvaro Esquerdo, projecte paralitzat per l’anterior equip de govern, i al llarg de l’any s’han rehabilitat cinc col·legis públics, L’Ermita, Poble Nou, Maria Francisca Ruiz Miquel, Mare Nostrum i Secanet”. Així mateix, l’Alcalde ha exposat que s’han continuat amb actuacions urgents com el pla d’asfaltat de carrers i camins, s’han habilitat tres zones d’aparcament dissuasori, s’ha reurbanitzat l’avinguda President Adolfo Suárez, s’han rehabilitat les instal·lacions esportives i culturals i les passejades i els accessos de les platges El Torres i Tio Roig, s’ha ampliat el cementiri municipal, s’han dut a terme neteges forestals en vies pecuàries i llis de rius i barrancs, han començat les obres de rehabilitació del pont de Cervantes sobre el riu Amadorio i del parc Censal. Un altre èxit a destacar és que la Vila Joiosa ha entrat a formar part del Pla Viu de la Generalitat Valenciana per disposar d’habitatges socials, a la qual cosa l’Alcalde afegeix que es destinaran més parcel·les municipals per ampliar l’oferta d’aquests habitatges, per la qual cosa ha avançat la construcció d’habitatges de protecció oficial a l’avinguda de Finestrat.
A més, ha finalitzat la fase 3 del Pla Director per a la conservació i posada en valor de les termes públiques del municipium romà d’Allon, l’actual Villajoyosa, consistent en la construcció d’una coberta de protecció del gran complex termal i ara es treballa al projecte de les fases restants, que consistiran en el desenterrament del complex monumental, consolidacions prèvies i actuacions arqueològiques complementàries i de connexió (fase 4), consolidació i estabilització de les estructures del jaciment (fase 5) i museïtzació per a la visita pública (fase 6). Amb les fases 4 a 6 es culminarà la restauració i museïtzació d’un actiu cultural i turístic de primer ordre, al centre del corredor cultural que uneix la Casa Museu la Barbera dels Aragonès amb Vilamuseu i amb el conjunt històric, travessant el nucli urbà ”, ha matisat Zaragoza. “Entre els projectes del Pla de Sostenibilitat Turística a Destinacions (PSTD), la incorporació de la Smart Office ens està ajudant a reprendre la iniciativa en la gestió turística i organitzar tots els temes que ens obliga a ser Municipi turístic de Rellevància i formar part de la Xarxa DTI-CV i, així, recuperar la nostra presència en fòrums, comissions, organització interna de procediments de seguiment dels indicadors que ens acrediten com a tals, a més de aprofundir en temes més locals com ara els habitatges d’ús turístic o treballar dades sobre el turista que visita la localitat que ajudin a prendre decisions”, apunta Zaragoza. Entre els projectes del PSTD previstos, destaquen la sensorització de les platges, la qualitat de l’aigua, la construcció d’un aparcament dissuasori, la il·luminació artística de la muralla, la nova senyalètica de diversos recorreguts, entre les 19 actuacions recollides al Pla.
L’Alcalde ha recordat els esdeveniments multitudinaris i per a tots els públics que s’han celebrat aquest any com Maror Fest, Street Food Market, Iberia Motor Fest, Fira del Llibre, Beach Oktoberfest, Fira Solidària i La Nadala i competicions esportives tan destacades com el Campionat d’Espanya de Kayak de Mar, el Campionat d’Espanya de Taekwondo i el Campionat Nacional Medieval Xtrem puntuable per a la lliga mundial, a més de recuperar la Vila Vella. S’han aconseguit 6 banderes blaves a les platges, de manera que la Vila Joiosa lidera el nombre de banderes blaves a la província d’Alacant, a més que, per primera vegada, s’ha obtingut el reconeixement de sender blau al sender de la Colada de la Costa.
Pel que fa als projectes previstos a executar durant el proper any, ha recordat que el pressupost del 2025 compta amb una gran partida destinada a inversions, xifrada en 4.662.902 euros a inversions, quantitat que suposa un augment del 150% respecte a l’exercici de l’exercici any anterior. Amb el col·lector d’aigües pluvials a la zona de Plans i Punts del Moro ja finalitzat el 2024, el 2025 s’iniciarà el projecte de la prolongació de l’avinguda d’Altea i la construcció de la rotonda que la connectarà amb el nou vial que hi donarà accés a l’IES Marcos Zaragoza, que permetrà el desenvolupament del PP-9 i PP-10 i servirà d’avantsala per al projecte de construcció del nou institut. Dos projectes que s’iniciaran al gener són la reurbanització del carrer de Terral, al barri de la Cala, on també està previst la creació de dues zones verdes, i la construcció de l’ascensor que permetrà la baixada accessible a la platja centre des de la zona del Palasiet, el 2025, també es licitarà el projecte de construcció d’una rotonda a la Creueta i l’enderrocament de l’antiga parada del tren, amb la qual cosa s’aconseguirà crear-ne un de nou vial per millorar la mobilitat al centre urbà, juntament amb la conversió en zona de vianants dels carrers per tal d’avançar en l’estratègia del centre comercial obert. Aquesta transformació urbana s’uneix la construcció de la Casa de la Música, en el procediment administratiu de la qual s’està avançant i “la infraestructura de la qual suposarà també una zona de vianants de l’àrea, per la qual cosa no només transformarà la vida del sector cultural, sinó també de la trama urbana ”.
S’iniciarà el projecte del bulevard del polígon industrial El Torres, que, unit a la posada en marxa de l’Entitat de Gestió de Modernització, cerca revitalitzar les àrees empresarials de la ciutat i, per tant, la captació d’inversió privada i la creació de ocupació. Per reforçar el compromís de l’Alcalde amb la creació d’ocupació, el 2025 es crearà l’Agència de Desenvolupament Local de la Vila Joiosa, “un servei que mai no s’havia desenvolupat al nostre municipi i que ha estat una eina d’èxit a totes les poblacions que l’han implementat, per la qual cosa recuperarem aquest temps perdut”.
Altres projectes ja anunciats són la construcció d’un tanc antitempesta i un parc inundable a la zona del PP-4 per tal de canalitzar les aigües de la llera del barranc del Refoio cap al riu Amadorio en els episodis de fortes pluges i evitar, per tant , inundacions o situacions de perill i la construcció d’un altre tanc a la zona de l’Arsenal per evitar l’aparició d’abocaments i residus del sistema de sanejament a la desembocadura del riu Amadorio quan plou quantiosament, així com la nova infraestructura per al tractament del terciari avançat de les aigües reutilitzades de l’estació depuradora.
Zaragoza ha aprofitat l’ocasió per agrair la gran ajuda oferta pels ciutadans i empresaris de la Vila Joiosa a les poblacions valencianes afectades per la DANA. “Villajoyosa ha mostrat ser, una vegada més, un poble exemplar i solidari i continuarem col·laborant amb els nostres germans valencians perquè continuen necessitant la nostra ajuda”. L’Alcalde s’ha congratulat de la gran acollida que va tenir el sopar solidari ofert pels restaurants de la Vila Gastronòmica en què es van recaptar al voltant de 25.000 euros i la massiva resposta dels veïns a la recollida d’aliments i productes durant els primers dies, així com de les desenes d’entitats que van oferir els seus vehicles per traslladar els productes recollits a les poblacions valencianes i la feina que segueixen realitzant al terreny empreses de serveis municipals.
Compartir:

Notícies relacionades