Xocolatíssima ret homenatge a Dominga López i Antonio López per tal de reconèixer la seua dedicació i trajectòria a la indústria xocolatera

L'Alcalde Marcos Zaragoza va inaugurar ahir Xocolatíssima 2024 lliurant els títols d'Ambaixadors d'Honor de la Xocolata Viler a Dominga López i Antonio López, pertanyents a famílies de tradició xocolatera del municipi

Font: Font pròpia
Regidoria: Comerç, Joventut
Xocolatíssima 2024 va arrencar ahir amb un acte en què l’Alcalde Marcos Zaragoza va nomenar Ambaixadors d’Honor de la Xocolata Viler Dominga López i Antonio López, dos veïns pertanyents a famílies de tradició xocolatera, amb el títol del qual l’Ajuntament de la Vila Joiosa ha volgut reconèixer la seua dedicació i trajectòria a la indústria xocolatera del municipi. Dominga López Morales és filla de xocolaters. Els seus pares, Valeriano López Lloret i Pepa Morales, tenien una fàbrica familiar al carrer Colón, anomenada “Chocolates Jaime”, on ella va créixer, juntament amb els seus germans olorant a xocolata. Tot i que va estudiar magisteri, va preferir dedicar-se a la xocolata i ha treballat a la fàbrica de Xocolates Valor fins a la seva jubilació.
Antonio López Lloret es va incorporar de jove a l’empresa xocolatera fundada pel seu avi patern, Antonio López Lloret, el 1887, a la partida Mediases. En aquesta fàbrica “Virgen de la Caridad”, es va dedicar tant a l’elaboració de la xocolate com a la seua distribució i portava el xocolate a ciutats de Castella-la Manxa, com Socuellamos, Tomelloso i Villarobledo. De Villarobledo procedeix el nom de la marca de xocolata, ja que la Verge de la Caritat n’és la patrona. Posteriorment, juntament amb el seu pare i altres empresaris vilers, va crear la societat Hijos de Marcos Lloret y cía. Sociedad Reguladora Colectiva que comercialitzava les marques El Barco i El Toro.
Després de la inauguració, es va obrir l’exposició “Linares Ortiz. La indústria del xocolate”, formada per una selecció de fotografies de la col·lecció Linares Ortiz, que fa un recorregut per les antigues fàbriques de xocolate. La mostra, comissariada pel gestor cultural Antonio Cervera, estarà exposada a l’Espai d’Art Contemporani de la Barbera fins al 5 de desembre. La jornada va continuar amb la xerrada “Història del xocolate a través del torró” a càrrec del reconegut pastisser Rafa Gorrotxategi i acompanyada d’una degustació de productes de Turrones Carremi.
L’Ajuntament de la Vila Joiosa ha redissenyat aquesta nova edició de Xocolatíssima atorgant-li un enfocament més professional per tal de posar en valor la tradició de la indústria xocolatera com a patrimoni del municipi i posicionar la Vila Joiosa com a “poble de xocolate”. “El xocolate viler és un dels motors econòmics del nostre municipi i també un important reclam turístic i en aquesta edició de Xocolatíssima volem projectar el xocolate viler de la mà de grans professionals del món del xocolate i la gastronomia a nivell nacional i internacional”, va destacar l’Alcalde. De fet, al programa d’activitats en què col·laboren les firmes xocolateres vileres Valor, Clavileño, Pérez, Marcos Tonda i Turrones Carremi, hi participen els mestres xocolaters Rafa Gorrotxategi, Juan Ángel Rodrigálvarez i Juan Rubio, presents a l’acte inaugural.
Hui, els experts xocolaters visitaran els col·legis públics del municipi per apropar al seu alumnat la tradició xocolatera. I a la vesprada, impartiran sessions de tasts dels xocolates vileres a xiquets i adults a la Barbera. Xocolatíssima finalitzarà amb “La Nit del Xocolate Viler solidària per a València”, una popular xocolatada, els donatius recaptats de la qual es donaran a ongs que estan actuant a les poblacions valencianes afectades per la DANA.
Compartir:

Notícies relacionades