Milers de veïns i visitants han gaudit de la infinitat d’activitats celebrades ahir al barri històric de la Vila Joiosa. Com si es tractara d’un salt enrere en el temps, els carrers i places s’han plenat de xarxers i xarxeres, immersos en les seues tasques de confeccionar xarxes, remendar, “armar el bou”… S’ha recreat l’antiga senda al carrer Pal , una senda marítima situada als peus de la muralla, prop del mar. L’associació La Gramaera de Redován també ha posat en escena els treballs tradicionals entorn del cànem, com el gramao, rastrillao i filao. I al passeig de Sant Pere, xarxeres antigues i actives han protagonitzat una posada en escena conduïdes per la plataforma Remembranzas de La Chivata Teatre i l’Associació de Xarciers Motle i Malleta.
Les xarxes engalanaven els carrers i les places, però també obres d’art urbà d’artistes locals i nacionals, com els retrats de veïns emblemàtics del barri, que aquests dies ha estat creant l’artista José Luis Carrillo en el seu projecte “El viento que agita la memoria ” o decoració floral per part de l’alumnat d’IES La Malladeta i motius decoratius confeccionats per desenes de veïns.
Els assistents també han visitat la fira d’artesania de productes confeccionats amb xarxes de la Fundació d’Artesania de Galícia de la Xunta de Galícia i un total de 15 vivendes al Festival Open House La Vila Vella, que s’han obert al públic en ser els millors exemples d’arquitectura, disseny i història etnogràfica marítima de la Vila Joiosa. Molts aficionats s’han fet un tatuatge al primer Festival de Tatuatge i Art Urbà on s’ha fusionat la tradició marinera amb l’art contemporani.
Músics de les bandes de l’Ateneu Musical i de l’Agrupació Musical Mediterráneo han tocat a diversos balcons i Arteatro ha oferit microteatres de carrer. No ha faltat la gastronomia amb foodtrucks, el millor ambient amb concerts a la plaça del Castell i un espectacle de dansa vertical a la muralla de la Costera La Mar. Els més menuts han après a cuinar bolets a la lloseta i s’han iniciat en l’art als tallers infantils i els més curiosos han recorregut els racons del barri dels colors en rutes guiades.
“La tradició i els oficis d’abans han compartit espai amb intervencions artístiques contemporànies, l’experiència de les quals unir passat, present i futur a través de l’art i la cultura al barri dels colors ha resultat tot un èxit de participació i organització, gràcies a la col·laboració de més de 100 voluntaris. El centre històric s’ha convertit en l’epicentre del patrimoni etnogràfic i cultural de la Vila Joiosa”, destaca l’Alcalde Marcos Zaragoza.
Aquesta iniciativa organitzada per l’Ajuntament de la Vila Joiosa pretén promoure el patrimoni etnogràfic marítim del municipi, així com homenatjar els vilers i les vileres que s’han dedicat i es dediquen a la confecció de xarxes, la indústria manufacturera que ha definit la fesomia de la població i , a més, revitalitzar el centre històric, declarat Bé d’Interès Cultural.