L’Ajuntament de la Vila Joiosa està elaborant un cens d’edificis i instal·lacions que contenen amiant al seu terme municipal. Aquest inventari d’emplaçaments ha identificat 332 immobles susceptibles de contenir amiant i que un 44,5% de les 4.700 referències cadastrals explorades registra un alt nivell de susceptibilitat. Aquest cens es realitza amb la finalitat de complir la Llei 07/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, a fi, a més, del compromís amb la salut pública i l’habitabilitat de la ciutat per part del consistori.
L’edil d’Urbanisme, Pedro Ramis, apunta que l’edat mitjana de construcció del parc immobiliari és de 55 anys i explica que aquesta anàlisi s’ha dut a terme amb l’aplicació de tecnologia, com és el cas de les dades geoespacials i la intel·ligència artificial (GeoAI) per dur a terme l’aproximació a la quantitat d’amiant present al municipi. Seguint les directrius de la normativa de residus i sòls contaminats, l’Ajuntament de la Vila Joiosa presentarà un pla de retirada de l’amiant a edificis municipals, amb data límit el 2028. Per als edificis privats, s’establirà un calendari orientatiu fins al 2032, complint amb les recomanacions de la Comissió Europea. Per això, l’Ajuntament de la Vila Joiosa llançarà diverses iniciatives per informar i ajudar la ciutadania a complir la retirada d’aquest material perillós. D’una banda, es disposarà d’un visor cartogràfic accessible, que permetrà als propietaris a consultar si els seus immobles contenen amiant a les cobertes. Així mateix, s’habilitarà una bústia pública online perquè els veïns notifiquen la presència d’amiant en àrees no visibles, com canonades o conductes de ventilació. Aquestes accions pretenen implicar activament la ciutadania en l’eradicació de l’amiant i s’alineen amb les directrius de la Direcció General de Salut Pública.
Popularment conegut com a “uralita”, l’amiant ha estat un material de construcció molt utilitzat fins a la seua prohibició el 2022 amb l’aprovació de la Llei 07/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, la normativa dels quals també estableix l’obligatorietat d’elaborar un cens d’instal·lacions i emplaçaments amb amiant, incloent-hi un calendari. En aquest sentit, l’edil d’Urbanisme, Pedro Ramis, ha assenyalat que aquesta revisió i compliment de la llei és una més de les accions pendents d’efectuar per part de l’anterior equip de govern local.