L’Ajuntament de la Vila Joiosa ha participat en la recent convocatòria d’Erasmus+ amb projectes que cerquen fomentar l’ocupació i la formació professional dels joves, la mobilitat juvenil, la pràctica d’esport, la participació ciutadana, la inclusió social i la innovació en sostenibilitat.
El regidor de Joventut i de Medi Ambient, Carlos Soler, ha explicat els sis projectes presentats i ha destacat que “aquests projectes representen una oportunitat clau per a la Vila Joiosa, ja que reforcen el seu paper en l’àmbit europeu, generen impacte positiu en la joventut local, ja que els obri noves oportunitats, i contribueixen al foment de l’esport i la inclusió social, així com a la sostenibilitat mediambiental del municipi”.
D’una banda, l’Ajuntament de la Vila Joiosa lidera el projecte “La Vila Impulsa: construint el nostre futur”, que posiciona a la Vila Joiosa com un referent en innovació social i ocupació juvenil, consolidant el seu compromís amb el desenvolupament de polítiques actives de joventut i emprenedoria. Es tracta d’una iniciativa estratègica de la regidoria de Joventut per a fomentar l’ocupabilitat, l’emprenedoria i la participació juvenil en el municipi. El seu disseny respon a la necessitat de proporcionar als joves eines i recursos que els ajuden a millorar la seua inserció laboral i desenvolupament professional, en un context cada vegada més competitiu i globalitzat.
El projecte inclou tres activitats, que seran la Fira d’Emprenedoria, que constarà de tallers i formació pràctica per a ajudar joves a desenvolupar projectes empresarials; la Fira de Talent Jove, que serà un espai de networking on els joves poden presentar les seues habilitats i contactar amb empreses locals; i la Fira “Orienta’t” en la qual s’oferirà orientació educativa i professional per a estudiants dels cursos de Batxillerat i Formació Professional.
Un altre dels projectes “és “Solucions sostenibles per als olis de cuina usats” en el qual la Vila Joiosa col·laborarà amb països com Turquia, Portugal, Malta i Eslovènia. Es tracta d’un projecte d’educació per a adults que cerca abordar la problemàtica mediambiental derivada dels olis de cuina usats en llars i comerços. Per a això, es realitzaran campanyes educatives i tallers per a fomentar pràctiques responsables en la gestió d’olis de cuina usats, s’impartirà formació per a establiments de restauració i hostaleria en estratègies per a minimitzar la generació de residus i es desenvoluparà una aplicació mòbil i un sistema digital de rastreig per a optimitzar la recol·lecció d’olis usats i facilitar el seu reciclatge.
Amb aquestes iniciatives es pretén reduir la contaminació per abocament d’olis de cuina en espais urbans i naturals i crear una xarxa de punts de recollida en col·laboració amb empreses i administracions públiques. “la Vila Joiosa es beneficia d’aquest projecte en consolidar el seu compromís amb l’economia circular i la sostenibilitat urbana. A més, la col·laboració amb altres països europeus enforteix el seu posicionament en iniciatives mediambientals internacionals”, ha apuntat Soler.
D’altra banda, amb el projecte de mobilitat juvenil “Make it by your own” la Vila Joiosa col·laborarà amb Young Guardians i NEDIVIM (Grècia), per a fomentar intercanvis que permeten als joves desenvolupar habilitats d’emprenedoria de negocis mitjançant experiències pràctiques.
A més, la Vila Joiosa participa en el projecte “Green Goals” que combina sostenibilitat i esport per a fomentar hàbits saludables i consciència mediambiental en la joventut, mitjançant formació en valors ecològics a través de pràctiques esportives.
Un altre dels projectes presentats és “Level the Field: Promoting Equality and Citizenship through Sports” en el qual l’Ajuntament de la Vila Joiosa col·labora amb la Fundació Marítim Centenário de Madeira, que promou la inclusió social a través de l’esport. Per a dur-ho a terme, es formarà a al voltant de 30 treballadors juvenils en metodologies innovadores per a promoure la igualtat i inclusió social mitjançant l’esport.
La Vila Joiosa també col·labora amb l’organització polonesa Autokreacja en un projecte de mobilitat juvenil, enfocat en la inclusió i participació juvenil en comunitats locals.