L’Ajuntament de la Vila Joiosa presenta “La Vila en verd”, un projecte de renaturalització de tot el municipi amb una inversió de tres milions i mig d’euros

La proposta, que aposta per una ciutat més verda, accessible, sostenible i en harmonia amb el seu entorn natural, s'ha presentat a la convocatòria de subvencions de la Fundació Biodiversitat

Font: Font pròpia
Regidoria: Medi ambient

“La Vila en Verd” és el projecte presentat per l’Ajuntament de la Vila Joiosa a la convocatòria de subvencions destinades a actuacions dirigides al desenvolupament i consolidació de la infraestructura verda per a la renaturalització d’entorns urbans, promoguda per la Fundació Biodiversitat, dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i que forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea.

Aquest projecte de renaturalització suposa una inversió de tres milions i mig d’euros i es desenvoluparà en els 59’52 quilòmetres quadrats del terme municipal. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient, Carlos Soler, explica que “convertirà a la Vila Joiosa en una ciutat més verda i sostenible, per la qual cosa millorarà la qualitat de vida de la ciutadania. Contempla la creació de més espais verds i d’una xarxa de més de 130 quilòmetres d’itineraris verds, l’optimització de la mobilitat sostenible, ja que es millorarà la connexió entre la ciutat, la costa i les zones forestals mitjançant noves rutes per als vianants i ciclistes i la creació d’aparcaments dissuasius, a més de la recuperació d’entorns naturals i la gestió eficient dels recursos hídrics, garantint un equilibri entre la conservació ambiental, la sostenibilitat i el desenvolupament urbà”.

El regidor de Medi Ambient, Carlos Soler, exposa que aquesta proposta, derivada de l’Agenda Urbana, pretén avançar en la materialització de l’estudi estratègic previ per a la renaturalització de la Vila Joiosa, aprovat pel Ple municipal el passat 20 de febrer. El document estableix “un full de ruta ambiciós i ben fonamentada per a transformar el municipi en un model de sostenibilitat i connectivitat ecològica”, segons Soler.

“La Vila en Verd” inclou quatre propostes per a la seua implementació directa en el territori, a més d’altres propostes destinades a implicar la ciutadania en la seua execució. El primer paquet està destinat a millorar la connectivitat ecològica i la restauració d’espais naturals com les conques dels rius Amadori i Torres o el barranc del Xarco permetent la generació d’un corredor verd i blau que “afavorisca la biodiversitat, enfortisca la resiliència climàtica i promoga un equilibri ecològic entre el nucli urbà i el seu entorn natural”. En segon lloc, la creació de rutes per als vianants, ciclistes o eqüestres persegueix la concreció d’una xarxa d’itineraris disponibles per al seu gaudi per part de la ciutadania i els visitants per a teixir zones d’alt valor ecològic i paisatgístic amb el nucli urbà i la costa, promovent la preservació d’àrees naturals. Un tercer àmbit d’acció està representat per la planificació de la gestió dels espais forestals amb la intenció de millorar la seua resiliència enfront del canvi climàtic, reduir el risc d’incendis, augmentar la diversitat i garantir la provisió de serveis ecosistèmics propis d’aquestes àrees com la millora de la qualitat de l’aire o la possibilitat de gaudi per part de la ciutadania. Finalment, la renaturalització urbana centra un quart camp de treball destinat a incrementar la presència d’arbratge i altres elements vegetals als carrers del municipi i fomentar entorns més sostenibles, habitables i resilients.

Addicionalment, el pla de governança i participació preveu la constitució d’un consell consultiu, el Consell de la Ciutat Verda, compost per associacions locals, i diversos processos d’implicació i sensibilització ciutadanes per a arreplegar les contribucions de la ciutadania en la concreció definitiva de les accions a través d’enquestes, punts informatius i sessions de treball participatives que asseguraran que les decisions sobre la infraestructura verda reflectisquen les necessitats i expectatives de la comunitat. Finalment, també s’inclouen diverses mesures, a més de la validació externa dels resultats per part d’entitats externes independents, per a garantir el seguiment i el compliment del projecte.

Soler considera que “amb aquest projecte disposem una eina fonamental per a protegir tot el nostre entorn i cohesionar els diferents espais urbans aconseguint un equilibri ambiental al mateix temps que preparem la nostra ciutat per a reptes futurs i millorem la qualitat de l’espai públic per a un major gaudi per part de la ciutadania”.

Compartir:

Notícies relacionades