L’exposició “Música, pólvora i desembarc” tanca les portes aquest cap de setmana a Vilamuseu

Al voltant de 60.000 persones han visitat aquesta exposició que mostra la història i l'evolució de les festes de Moros i Cristians des del seu origen històric fins a la celebració dels actes actuals

Font: Font pròpia
Regidoria: Festes, Patrimoni històric, Turisme
Este diumenge, 23 de febrer, l’exposició “Música, pólvora i desembarc” tancarà les portes després de tres anys i mig a Vilamuseu. Es tracta d’un recorregut per la història de les festes de Moros i Cristians, declarades d’Interès Turístic Internacional, des dels atacs sarraïns que motiven l’acte principal de les festes, el Desembarc, fins a la celebració actual de les festes.
Al voltant de 60.000 persones han visitat aquesta exposició que es va inaugurar el dia 6 d’agost de 2021 i en què els visitants no només han pogut conèixer els fonaments històrics de les festes, sinó també com són actualment i com es viuen a través de la música, els actes, la gastronomia i els quarters. Aquesta mostra ha resultat més interessant i atractiva si és possible disposar d’una secció, la del quarter, que s’ha anat modificant periòdicament per tal de donar protagonisme a les 22 companyies festeres que han mostrat la seua evolució a través dels anys i han acostat el visitant a viure l’experiència d’estes festes patronals, a més de mostrar vestits i detalls dels mateixos. Una de les àrees més destacades és la dedicada al Desembarc, acte central de les festes, en què els seus visitants han pogut gaudir de l’espectacle de llums, mar i pólvora únic al món i sentir-se immersos en el fragor de la batalla amb els esclats dels canons i arcabussos a través d’audiovisuals a l’interior d’una cambra sensorial; o bé des del mar, embarcats en una autèntica barca mora que participa en la recreació actual i que han aconseguit transportar els visitants la matinada del 27 al 28 de juliol a la platja centre de la Vila Joiosa.
Esta exposició ha aconseguit diversos objectius importants. En primer lloc, ha traslladat un coneixement sense precedents sobre l’origen, la història, els valors i els significats d’una festa que commemora i s’arrela en els atacs navals de pirates barbarescos, no a la Reconquesta com en altres pobles. De fet, es van celebrar les primeres festes el 1752 quan encara ocorrien combats corsaris davant de les costes vileres, com la Feliç Victòria de la Vila Joiosa de l’Armada Espanyola de 1755. L’exposició ha permès tenir a Vilamuseu peces de gran valor històric, com el model original del jabeque “Aventurero”, el primer de l’Armada, el primer de l’Armada; o una còpia d’un espectacular exvot de la batalla naval del 1766, cedida pel Museu Marítim de Barcelona. Moltes peces s’han exposat per primera vegada, com la bandera de la companyia Catalans, el vestit de contrabandista de 1926, o el vestit de Moros de Capeta de 1947. També s’han exposat importants documents recuperats per l’Arxiu Municipal, com per exemple el desè guanyador del sorteig de la Loteria de Nadal en la donació o cessió de peces antigues que formen un patrimoni molt rellevant, des de vestits a complements, quadres, banderes o fotografies antigues. Entre la recopilació de fotografies, destaquen les més antigues conegudes de la Vila Joiosa i que daten de l’any 1883, en què ja es documenta la celebració de l’acte del Desembarc.
A més, s’han virtualitzat i realitzat rèpliques en 3D de peces com l’escut amb Santa Marta de la porta de l’Ajuntament o la talla de la santa. Han format part de l’itinerari tàctil accessible de l’exposició i ara són a l’abast de tothom a qualsevol dispositiu mòbil.
A la part audiovisual també cal assenyalar un curtmetratge ha permès reviure el gran atac corsari del 1538, un vídeo que il·lustra la informació essencial de cada companyia festera i una altra peça de gran format que resumeix cada acte de la festa.
L’exposició ha estat un projecte col·laboratiu de Vilamuseu amb la societat local, a través d’un comissariat participatiu amb l’Associació Santa Marta i Onda Cero, la implicació de molts col·lectius i persones al muntatge i de les 22 companyies de festes, que s’han succeït per dissenyar cada tres mesos la seua secció dins de l’exposició. “Música, pólvora i desembarc” no només ha estat un focus d’atenció per a visitants locals, sinó que també ha rebut una important quantitat de turistes nacionals i internacionals, a més de servir de recurs didàctic per a grups escolars i tallers infantils.
El plantejament original, integrant la part històrica i la festiva; la rotació de companyies amb la renovació de vestits, peces, música i decoració; la participació de la ciutadania i les profundes arrels històriques dels Moros i Cristians han fet d’aquesta exposició un èxit quant a visites, investigació etnològica i històrica i la consciència col·lectiva de tenir unes festes que no només cal gaudir, sinó també protegir, documentar i transmetre a les futures generacions, amb un coneixement que cap generació anterior no ha disposat, segons ha apuntat el director de Vilamuseu, Antonio Espinosa.
Compartir:

Notícies relacionades