Aquest dissabte, el barri històric serà l’epicentre del patrimoni etnogràfic i cultural de la Vila Joiosa amb la celebració de la Vila Vella, una iniciativa cultural que pretén promoure el patrimoni etnogràfic marítim del municipi, així com homenatjar els vilers i les vileres que s’hi han dedicat i es dediquen a la confecció de xarxes, la indústria manufacturera que ha definit la fesomia de la població.
El nucli antic serà un museu obert des de les 10.00 hores i fins a la matinada on s’organitzaran activitats per a tots els públics. Els carrers no només s’engalanaran de xarxes, sinó que hi haurà noves obres d’art urbà i d’intervencions artístiques, amb una base documental del patrimoni cultural marítim d’artistes locals, nacionals i internacionals. També se celebrarà la primera edició del Festival Open House La Vila Vella, on s’obriran al públic quinze edificis i vivendes, que tenen com a denominador comú ser els millors exemples d’arquitectura, disseny i història etnogràfica marítima de la Vila Joiosa. Es fusionarà la tradició marinera amb l’art al primer Festival de Tatuatge i Art Urbà, ja que els mariners són un col·lectiu que ha fomentat aquest art al llarg dels anys.
Com que el patrimoni etnogràfic marítim és el fil conductor d’aquest gran esdeveniment, els carrers s’ompliran de reders i rederes, tal com passava abans. Es recrearà un camí marítim al carrer Pal, antic camí ubicat als peus de les muralles de la ciutat ia prop del mar. Però no només participaran persones del municipi, sinó que l’associació La Gramaera de Redován participarà en la museografia i posada en escena dels treballs tradicionals entorn del cànem, com el gramao, rastrillao, hilao, entre altres activitats. També destaca la participació de la Fundació d’Artesania de Galícia que instal·larà una fira d’artesania de productes confeccionats amb xarxes que forma part del projecte “Enredadas”, per la qual cosa es tracta de la primera col·laboració amb la Xunta de Galícia en un projecte de recuperació del patrimoni marítim.
Una altra de les novetats d’aquesta edició és “Rederas”, un projecte de mediació i intervenció artístiques que reuneix totes les roderes de la Vila Joiosa, tant actives com retirades, així com els seus familiars, per tal de recuperar la memòria històrica de les dones rederes de la Vila Joiosa. Més de 20 dones estan participant en aquestes sessions, conduïdes per la plataforma Remembranzas de La Chivata Teatre i Marina Paredes, la posada en escena de les quals serà el 5 d’octubre. A més, l’artista José Luis Carrillo exposarà els retrats de veïns emblemàtics del barri històric que ha estat creant aquests dies al seu projecte “El vent que agita la memòria”.
La Vila Vella també serà lloc de trobada per a la música en directe, teatre, dansa, exposicions, tallers infantils, rutes guiades i gastronomia, a més de ser ja un enllaç de convivència entre veïns, ja que, en aquesta iniciativa, promoguda pel Ajuntament de la Vila Joiosa, estan col·laborant moltes persones voluntàries i escolars en l’organització d’activitats i decoració de carrers i places.
L’Alcalde destaca que “amb La Vila Vella del 2024, volem posar en valor els oficis del mar i els nostres colors, elements que formen part no només de la imatge del nostre municipi sinó de la identitat cultural del poble mariner que som i, a més, revitalitzar el nostre centre històric, declarat Bé d’Interès Cultural, amb una gran oferta d’activitats culturals adreçades tant als veïns com als visitants nacionals i internacionals”.